tisdag 15 maj 2012

Det här med Blondinbella och utviket

Alltså, jag tror verkligen att Bella menar väl och jag tyckte att den text som jag har sett ur kampanjen var väldigt vettig, då den inte kom med någon gammal trött "kvinnor ska ha kurvor!"-formulering utan menade att det inte finns några rätt eller fel med våra kroppar och att de i varje fall inte i första hand är till för att behaga. Grejen är bara att genom att Bella tar av sig kläderna och ställer sig i en sexig pose så går hon från att vara ett subjekt med en massa vettiga tankar om kroppen och idealen till att bli ett objekt som ska sälja lösnummer av en tidning som denna upplaga valt att publicera en massa vettiga tankar om kroppen och idealen. Det sänder ett jävligt blandat budskap - typ "bry dig inte om kroppen och idealen, det viktiga är att man mår bra, men det lite viktigare än det är att du fortsätter betrakta din kropp som en vara och dig själv som ett varumärke". 

För det är klart att det är business bakom, Bella vet att ett nummer med en naken tjej på framsidan säljer bättre än ett nummer med en påklädd tjej eller ingen tjej alls. Och det är det som är problemet. Genom att vi tänker på kvinnokroppen (både den egna och andras) som objekt så frikopplar vi vårt jag från våra kroppar, och förvandlar våra kroppar till projekt som måste filas och slipas på. Vi slutar vara ett med våra kroppar och börjar istället bara befinna oss i våra kroppar, som blir något slags köttsligt fordon som hela tiden kräver underhåll och utsmyckning, och som ständigt kan förbättras.

Jag tror inte att jag är ensam om den här känslan av att inte vara ett med min kropp eller inte ens känna att min kropp är ett objekt som tillhör mig, för jag tror att det budskap som vi matar tjejer med från vaggan till graven är att våra kroppar är allmän egendom. Från det att Pelle rycker Lisa i flätorna och det bortförklaras från vuxenvärldens sida med att Pelle givetvis bara är förtjust i Lisa, till att Blondinbella tar av sig kläderna för att sälja lösnummer via varenda person som upprört hävdar att kvinnor som inte rakar armhålorna förfular sig själva och aldrig kommer att få uppleva heterosexuella samlag - kvinnor har en skyldighet att tolerera att andra tar för sig av deras kroppar och en skyldighet att se till att andra inte får ont i ögonen av att se på deras kroppar. Att behaga.

2 kommentarer:

  1. Önskeinlägg: skriv om senaste uppdrag granskning!

    SvaraRadera
  2. Bella påstår sig ha blivit "vän" med sin kropp, är det samma som att ha blivit "ett" med sin kropp? Undrar lite för mig själv HUR man skulle bli sams med sin självkänsla/bild och kropp genom att titta på en halvnaken BB. Kan inte påstå att min självkänsla/bild och relationen till min kropp förbättrades av att se BB naken, snarare tvärtom; sådär ser inte jag ut naken, varken med eller utan perfekt ljussättning. Just sayin'. Hon borde behållt kläderna på eller haft en "riktig" bild. Med riktig menar jag Linda Skugge-utvik. Sjukhusbelysning och allt.

    SvaraRadera