onsdag 4 april 2012

Tänk positivt

Det lär inte ha undgått någon gammal läsare att en av mina favoritsaker att hata är mantrat "tänk positivt" som har varit på modet så himla länge och liksom personifieras av Mia Törnblom och Blondinbella. Jag är fullständigt allergisk mot människor som kallar sig för "positivister" (eh nej, det HÄR är positivism, dammit) av dessa anledningar:

 • Att "tänka positivt" är till att börja med att föreställa sig verkligheten som bättre än vad den faktiskt är. Alltså, jag är all for att se saker från den ljusa sidan - men jag tror inte att det är sunt att bortse från den mörka sidan. Utan den mörka sidan får vi inte en helhetsbild av ett problem eller en situation och utan en helhetsbild tror jag att man generellt fattar sämre beslut eller tar till sämre metoder för att lösa problemen eller situationerna, just eftersom man bortser från viktiga variabler i ekvationerna.
 • Att "tänka positivt" passiviserar människor som har all rätt i världen att vara missnöjda. Genom att säga åt missnöjda människor att de ska "tänka positivt" och bortse från det som gör dem missnöjda är att förminska människors problem och situationer. Det är som att säga till Rosa Parks att hon ska vara glad över att hon fick åka med bussen istället för att applådera att hon visade sitt missnöje med ett strukturellt förtryck på ett jävligt konkret sätt. Om människor bara sitter hemma och "tänker positivt" får vi aldrig till någon förändring med saker som suger.
 • I förlängningen innebär att "tänka positivt" att vi lägger skulden för situationer och problem på individen istället för att se på situationer och problem ur ett strukturellt perspektiv. Om vi går med på att det enbart är Blondinbellas driv och positiva tänkande som har gjort henne framgångsrik (vilket är hennes egen utsago) så innebär det att det enda som står emellan ungdomar i Rinkeby och miljonerna är driv och positivt tänkande. Det innebär dock även att om ungdomarna i Rinkeby inte tjänar sin första miljon på att driva en blogg innan de har fyllt arton, så är det helt och hållet på grund av brister i deras driv och positiva tänkande - inte på grund av att de saknar advokatfarsor och startkapital.
 • Slutligen är det även ett för jävla dåligt tips till någon som känner sig nere oavsett bakomliggande orsak. Om lösningen för depressiva tillstånd hade varit att "tänka positivt" så hade vi inte haft antidepressiva läkemedel. Vi hade faktiskt inte ens haft depressiva tillstånd, eftersom människor bara skulle mota bort de negativa tankarna med lite hederligt positivt tänkande. Att vara deprimerad ÄR att ha en nedsatt funktion i att tänka positivt - man är deprimerad för att man inte KAN se saker från den ljusa sidan, inte för att man inte VILL.

7 kommentarer:

 1. Stående ovationer. Är särskilt förtjust i punkt 2.

  SvaraRadera
 2. I love you människa! Skriver under samtliga punkter och erkänner stolt att jag också har väldigt svårt för människor som tycker att världen vore ett bra ställe bara alla sopade sina problem under mattan.

  SvaraRadera
 3. Att få det som "tips" är förjävligt men när man bestämmer sig för det själv är det rätt gött. Men det funkar inte riktigt om man är fruktansvärt ledsen & nere. Men det gäller ju också att ta babysteps. Räcker ju med att tänka att "imorgon kanske blir en bra dag" för att sätta det i spinn.

  Men begreppet är så jävla uttjatat att jag förstår alla gärna vänder huvudet bortåt.

  SvaraRadera
 4. Jag tror ändå att det kan hjälpa mycket att tänka postitivt genom att man då kan tro att man ska lyckas om man försöker. Men jag håller helt klart med om att i vissa situationer är man snarast en idiot om ser positivt på vissa saker.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med, men värst av allt är ändå martyrskap. Då tar jag hellre det klämkäcka, alla dar i veckan!

  SvaraRadera